17 januára, 2010

MAJSTROVSTVÁ OKRESU PRIEVIDZA



Každoročne sa konajú na Štefana, 26. decembra Majstrovstvá okresu Prievidza v športovom lezení na umelej stene. Ani rok 2009 nebol výnimkou.

Osobne sa ma finančná kríza priamo nedotkla, ale jej príznaky sme priamo pocítili pri hľadaní sponzorov. Takže sme si trošku utiahli opasky, znížili režimové náklady na organizáciu pretekov, aby viac zostalo súťažiacim. No to sme netušili, že kríza ovplyvnila aj lezeckú komunitu. Prekvapila nás menšia účasť pretekárov. Každopádne príprava a priebeh pretekov nás stál rovnaké množstvo energie, ako pri väčšom počte účastníkov.

Ochota robiť niečo pre ostatných však zostala a samotné preteky nenechali nikoho na pochybách, že táto tradícia má svoj zmysel. Tento rok sa ukazuje pomerne úrodný na nové lezecké nádeje, aspoň u nás v HK Baník Prievidza, takže o rok, hostia, nemáte šancu!



Ako to teda dopadlo tento rok? Z celkového počtu 23 pretekárov bol pomer domáci a hostia 11 ku 12 . Naši tradičný pretekári nesklamali a prišli zabojovať, či sa zabaviť, alebo ukázať o koľko im lezecká sezóna zvýšila výkonnosť.

V kategórii juniorky celkom bojovali tri dievčatá, najviac lezeckého umenia ukázala Irenka Balátová z HK Prometeus Handlová. Víťazstvo v kategórii nebolo náhodné, o čom svedčí 9. miesto v celkovom poradí.

Juniori, táto kategória nepotrebuje komentár, absolútnym víťazom sa stal domáci Roman Kučera, jedna z našich nastupujúcich hviezd. Konečné tretie miesto v celkovom poradí naznačuje jeho potenciál do budúcna.

V kategórii ženy celkové víťazstvo domácich narušila 2. miestom Soňa Sviatková z Košíc. Víťazkou sa stala Janka Plevková, ktorej lepšie sadla finálka pred ďalšou domácou pretekárkou Mirkou Slukovou, ktorej sa ušlo s rozdielom 1 bodu tretie miesto.

Mužské pokolenie, v počte 13 pretekárov, bojovalo na úrovni, ale obhajca minuloročného víťazstva Peter Doležaj z Topoľčian , nenechal nikoho na pochybách, že prvú cenu, lezečky Boreal, získa on. Rozdiel oproti roku 2008 bol v tom, že sa ani jednému pretekárovi nepodarilo dosiahnuť TOP , či už v semifinálovej, alebo finálovej ceste. Na prvé miesto útočil aj domáci Maroš Vindiš, ale rozdiel 2 bodov v semifinále a finále nestačil na víťaza. Na treťom mieste v tejto kategórii sa zaradil tradičný účastník Timotej Šumný z HK Zlaté Moravce, ktorý nám za pár rokov povyrástol na solídneho lezca. Aj napriek problémom so stenou v Zlatých Moravciach, sa ukazuje veľmi dobrá lezecká škola.

Tento rok bol autorom ciest Peter Babič, zakladateľ a dlhoročný „inventár“ nášho horolezeckého klubu. Peťovým heslom je pri tvorbe akejkoľvek cesty: “Čím vyššie, tým ťažšie.“ Každopádne vďaka za vykonanú prácu!

Veľká vďaka patrí našim sponzorom: predajni CAMP OUTDOOR v Prievidzi, predajni OUTDOOR U MACA v Prievidzi a predajni OUTVENTURE SPORT v Martine. „Členovia HK Baník Prievidza odporúčajú kvalitný sortiment od týchto predajcov.“

Ak bude konštelácia hviezd OK, tak sa uvidíme aj o rok.

Prajem Vám ideálny lezecký rok.

Horám Zdar!

Ďuri Sluka

HK Baník Prievidza

Žiadne komentáre:

Lezecké tréningy

Lezecké tréningy  pre verejnosť a záujemcov o lezenie na umelej stene "bouldrovke" v CVČ v Prievidzi prebiehajú v dňoch: Pondelok ...