30 septembra, 2010

Poohliadnutie sa za letným lezením v Chorvátsku alebo ,, Akcia Paklenica 2010 ,,


Poohliadnutie sa za letným lezením v Chorvátsku alebo "Akcia Paklenica 2010"

v dňoch 26.7. až 6.08. 2010 sa úspešne uskutočnila už tradičná a plánovaná oddielová akcia v prekrásnom národnom parku Paklenica v Chorvátsku. Ako znovu opísať tú prežitú letnú pohodu v tomto lezeckom ráji, ktorý nás tak priťahuje každý rok? Tu si na svoje príde asi úplne každý lezec i nelezec, či je pod skalami s rodinkou alebo bez...  Ďuri mi dá určite za pravdu, žééé? Paklenica ponúka asi takmer všetko čo si skalolezec na letnej dovolenke môže želať a to super odistené cesty od 4b po 8c (a možno aj viac). Skalné línie v úplne pevnej skale od 10 metrových cestičiek až po 10 dĺžkové maratóny v big Aniči Kuk a to všetko na krásnom pevnom, zväčša bielom, vápenci s úplne perfektnými, ostrými, chytmi.


O atmosfére v tomto jedinečnom lezeckom kaňone je škoda asi veľa písať, veď sme si to pekne užili ( až okrem chudáka Ondra, ktorému stuhla noha v kolene a skaly sa ani nedotkol). Letného polezenia sa tohto roka zúčastnilo cca 8  členov HK Baník Prievidza + pár externých priateľov a myslím, že snáď všetci boli spokojní so svojimi výkonmi, ktoré boli "silno" ovplyvnené slnkom, pivom a vínom pri teplotách okolo 28 st. C. 
Počas piatich lezeckých dní sme zdolali (ja a Palo H ) cca 30-35 jednodĺžkových ciest na člena  v škále obtiažnosti 5 až 7 UIAA a podarilo sa nám jeden lezecký deň stráviť aj v Aniči Kuk v sektore "Stup", kde sme vyliezli (Ledecký, Herda) celkom krásnu 4 dĺžkovú cestu "Karaboro 6a", v hornej časti trošku s problémom v orientácií, ktorý nám pomohla vyriešiť slovinská lezecká dvojka,.Na druhý deň do Stupu ešte vyrazili a vyliezli cestu "Ramaya" - 3 dĺžkovú tiež krásnu cestu za 5c v bielych stienkach Peťo Babič a Janka Plevková. 
Po piatich dňoch lezenia bez prestávky toho už bolo celkom dosť, hlavne na moje prsty na nohách, lezečky neuveriteľne rýchlo tlačili a tak aj ked stále bola chuť niečo nové poliezť prišiel čas vrhnúť sa do studených morských vĺn. Verím, že sa pod tieto krásne steny skoro vrátime, už zostáva len pripraviť plán na ďalšiu lezeckú sezónu.

Účastníci "zájazdu": Pali Herda, Peťo Babič, Ďuri Sluka + manželka Mirka, 2 x Janka Plevková , Luboš Grizly Sloboda, Peťo Radosa

Apli -Ledecký

Žiadne komentáre:

Lezecké tréningy

Lezecké tréningy  pre verejnosť a záujemcov o lezenie na umelej stene "bouldrovke" v CVČ v Prievidzi prebiehajú v dňoch: Pondelok ...